Algemene Dierenkliniek Randstad

03-322 78 11 - Frans Beirenslaan 155, 2150 Borsbeek

Houd huisdieren koel

Dat het in een warme wagen al heel snel dodelijk wordt voor uw hond, is algemeen bekend. Er zijn echter nog veel andere gevaren, getuige de twee hitte-slachtoffers momenteel bij ons gehospitaliseerd. Ook inspanning in de zon is verraderlijk.

De huidige voorspellingen stellen nog zonovergoten dagen in het vooruitzicht. Het kwik klimt vlot tot boven de twintig graden. Dit brengt dus ook het nodige gevaar mee voor uw hond. We geven enkele tips om het veilig te houden

Hoge temperatuurHet is belangrijk om weten dat uw hond niet kan zweten. Dit betekent dat hij zijn warmte op een andere manier af moet voeren. Hij gebruikt hiervoor zijn voetzolen wat heel wat minder efficiënt is. Het gevolg is dan ook dat hij, nog meer dan uzelf, last kan krijgen van de hitte.

Hond in de wagen

Het achterlaten van de hond in de auto is bijzonder gevaarlijk. De buitentemperatuur kan snel oplopen tot ondraaglijke en ronduit gevaarlijke hoogte. Het raampje openzetten zorgt voor zuurstof, maar helpt amper de temperatuur drukken. Aangezien oververhitting van de hond in de stilstaande wagen reeds na minuten kan intreden, is het onbewaakt achterlaten van de hond in de auto met dit weer absoluut af te raden.

 

Spelen en sporten met de hond

Hond en fietsEen zonnige dag kan een plezier zijn voor mens en dier, maar voor hevige inspanningen (zoals het naast de fiets lopen) is het middaguur minder geschikt. Plan deze inspanningen beter in de koelte van de ochtend of de avond. Hou ook rekening met wat uw hond gewend is. Uw hond nu opeens zware inspanningen laten doen, is geen goed idee, ook niet als uw hond in zijn enthousiasme niet te stuiten is.

Belangrijker nog dan in situaties zonder verhoogde inspanning, is de vlotte toegang tot vers, koel water.

 

Zorg voor de voetzolen

Aangezien honden warmte afvoeren via hun voetzolen, is het des te belangrijker om deze in het oog te houden. Laat uw hond zo min mogelijk lopen op warme oppervlakken als asfalt en zand, maar maak liever een ommetje in het gras.

 

Honden die speciale aandacht behoeven

Rassen als de boxer, Franse of Engelse bulldog en de mopshond hebben met hun korte snuit nog sneller last van de hitte. Hou hen dus zeker bijzonder in het oog.

Ook oude en jonge honden zijn kwetsbaarder, ook hier een oogje in het zeil houden dus. 

 

Symptomen van oververhitting

Mocht het alsnog fout lopen, dan kan u een oververhitte hond herkennen aan deze symptomen:

  • Erg hijgen
  • Kwijlen
  • Sloomheid, soms zelfs niet meer opstaan
  • Verhoogde temperatuur (te voelen aan de binnenkant van de oren en de lippen of -beter- met een anale thermometer)

 

Behandeling van oververhitting

Oververhitting is een ernstige bedreiging voor uw hond. Het bloed wordt stroperig en het hart krijgt het niet langer goed rondgepompt. Deze toestand is levensbedreigend en dient zo snel mogelijk gecontroleerd omgekeerd te worden. Handel dan ook als volgt:

  • Breng de hond naar een koele, schaduwrijke omgeving
  • Maak doeken nat met koel (niet ijskoud) water en dek de hond hiermee toe (herhaal iedere vijf minuten)
  • Bied kleine slokjes water aan
  • Hou de temperatuur in de gaten om overdreven compensatie te voorkomen
  • Raadpleeg ons telefonisch om verder met ons af te spreken

 

Meer informatie in verband met het warme weer