Algemene Dierenkliniek Randstad

03-322 78 11 - Frans Beirenslaan 155, 2150 Borsbeek

Zorgen na de orthopedische operatie

Geneesmiddelen

PillenMeestal wordt een antibioticakuur van 5 dagen ingesteld.

Ontstekingsremmers (pijnstillers) worden langer toegediend. Deze laatsten kunnen echter maagdarmklachten veroorzaken. Indien dit het geval is dient de ontstekingsremmer te worden gestopt gedurende 2 dagen en met de helft van de dosis te worden herstart, of een andere soort ontstekingsremmer gebruikt. Gebruik nooit pijnstillers van de mens: deze zijn te sterk en kunnen maagdarmbloedingen bij dieren veroorzaken. Aspirine is giftig!

Wat is "rust"?

Rustende hondDe meeste baasjes vinden het zeer moeilijk om hun huisdier rust te geven na een orthopedische ingreep. Deze rustperiode is van zeer groot belang omdat de weefsels en het bot de kans moeten krijgen om te genezen. Een gewrichtskapsel doet er minstens 6 weken over om ontstekingsvrij te zijn.

We raden de volgende maatregelen aan:

  • Het dier moet in een beperkte ruimte worden gehouden (keuken, garage, hok)
  • Springen op en af voorwerpen is strikt verboden
  • Het dier mag enkel buiten om zijn behoefte te doen, en alleen aan de leiband, ook al heeft u een tuin
  • 3 weken na de operatie mogen er korte wandelingen worden gemaakt van max 10 minuten 3x daags, ook enkel aan de leiband
  • 4 weken na de operatie mogen de wandelingen geleidelijk worden verlengd als alles goed gaat

Kalmeermiddelen worden alleen in zeldzame gevallen toegediend: de dieren zijn hiermee slapper en kunnen struikelen, wat gevaarlijk zou kunnen zijn.

Wat te doen met katten

Kat in bench

Katten zijn zeer vlugge en lenige dieren. Daarom is het aan te raden om een bench te voorzien met een kattenbakje, een nest, eten- en drinkenbakje. De poes mag geaaid worden of op schoot, maar mag niet op en af dingen springen.

De wonde

Hond met kraagWondheling is complex en zeker bij orthopedische ingrepen van het grootste belang. Een open wonde kan metalen implantaten bloot leggen, met alle gevolgen vandien! Juist na de operatie staat er een zekere spanning op de wonde en enkele dagen erna begint de wonde wat te jeuken. Dieren hebben steeds de neiging hieraan te likken. Likken wrijft bacteriën en vuil in de wondranden en zal de wonde verder irriteren. Door de wrijving en infectie komt de wonde geheel of gedeeltelijk open. Likken of krabben dient dus te allen tijde te worden vermeden. Dit kan met een kraag of verbanden.

Verbanden hebben het nadeel dat ze kunnen afsnoeren of afzakken. Een kraag is zeer onhandig voor zowel het dier als de eigenaar. Soms kan een oude T-shirt of broek een oplossing bieden. Meestal zijn de wonden na 10-14 dagen geheeld en voldoende sterk.

Array